U sluit uw hypotheek af tegen een rente die voor een bepaalde tijd geldig is: 5, 10 of 20 jaar. Als deze afloopt, moet u een nieuwe rentevast periode kiezen. Hoe dit in zijn werk gaat en waar u aan moet denken, kan Biezen Financiële Dienstverlening met u bespreken.
Hieronder vindt u alvast een beknopte uitleg.
Rentevast periode
Uw geldverstrekker moet u ruim voor het einde van uw rentevast periode een nieuw voorstel sturen. Dit zijn verschillende rentevast periodes, elk met een eigen rentepercentage. Meestal gaat een korte periode gepaard met een lagere rente. U kunt weer voor een zelfde renteperiode kiezen, maar het mag ook een kortere of langere periode zijn. Ook een variabele rente is mogelijk. De rente staat dan niet vast, maar kan iedere maand stijgen of dalen.
Hoogte hypotheekrente
De nieuwe hypotheekrente is onder andere afhankelijk van de rentestand van dat moment. Ook kijkt de geldverstrekker naar de verhouding tussen de waarde van de woning en de hoogte van de hypotheek. Indien de waarde hoger is dan de lening, kunt u vaak een lagere rente krijgen. Als het verschil tussen de waarde van de woning en de hypotheek klein is of de waarde lager is, dan betaalt u meestal een hogere rente.
Maandlasten
Als de rente in de nieuwe rentevast periode lager ligt, gaan de woonlasten omlaag en deze stijgen als de rente hoger is. Echter, als u minder hypotheekrente betaalt, wordt ook uw belastingvoordeel kleiner. Er kan dan minder hypotheekrente afgetrokken worden. Andersom heeft u een groter belastingvoordeel met een hogere hypotheekrente.
Biezen Financiële Dienstverlening bekijkt graag het nieuwe voorstel van uw geldverstrekker en zoekt uit of er geen betere alternatieven zijn en welke rentevast periode u het beste kunt aangaan.